Mic istoric al tanatopraxiei

Ce este tanatopraxia?

  • >procedeu complex de conservare a unui corp neinsufletit
  • > igienizarea corpului
  • > intarzierea procesului de tanatomorfoza
  • > aseptizare
  • > rehidratarea tegumentelor, redand corpului un aspect natural
  • > relaxarea fizionomiei fetei, cu inlaturarea semnelor de suferinta dinaintea mortii, pentru pastrarea unei imagini demne si oneste
  • > cosmetica funerara la cererea familiei
  • > reconstructie corpuri in caz de necesitate, in urma accidentelor etc.

Lab

Activitatea de tanatopraxie se desfasoara intr-un cadru legal, in spatii special amenajate, laboratoare corect utilate conform normelor europene, respectuos fata de defunct cat si fata de familii.

In functie de situatie si dorinta fiecaruia, tehnica de tanatopraxie poate fi practicata si la domiciliu.

Aceste performante sunt realizate utilizand produse fixatoare de inalta calitate avizate in UE. Un amplu bagaj de cunostinte in domeniul anatomiei si fiziologiei umane, patologie, microbiologie, tanatologie, tanatomorfoza si procedee de fixare specifice laboratoarelor de histo-patologie sunt indispensabile pentru aplicarea corecta a tehnicii utilizata de AXYS TANATOPRAXIE, astazi unica in Romania.

Tehnica de tanatopraxie, prin rezultatele obtinute, reda persoanei decedate un aspect demn, permite familiei si celor apropiati sa pastreze o imagine vie a celui pe care l-au indragit si nu in ultimul rand, se castiga timpul necesar pentru organizarea in cele mai mici detalii a ceremoniei de inmormantare, sau a transportului de corp in caz de nevoie.

Scurt istoric

Prima scoala de tanatopraxie - imbalsamare profesionala a fost creeata in Cincinati, Ohio SUA de catre Prof. Dr Joseph Henry CLARC in anul 1882. Radacinile tanatopraxiei moderne europene sunt situate in Franta.

Jaques MARETTE, Andre CHATTILON si Robert LEPINE fondeaza in anul 1963 INSTITUTUL FRANCEZ DE TANATOPRAXIE, care avea sa intampine numeroase obstacole administrative, bugetare si o opozitie vehementa din partea serviciilor de pompe funebre. Cu toate acesta, in primul an de existenta, INSTITUTUL FRANCEZ DE TANATOPRAXIE a realizat un numar considerabil de imbalsamari profesionale. Conservarea performanta, aspectul demn, igienizarea si aseptizarea persoanelor decedate aduce in sinul familiilor indoliate o noua prioritate si anume actul tanatopraxic. Datorita cererii din ce in ce mai mare de imbalsamari profesionale formulata de catre populatie, personalul diplomat in tanatopraxie peste hotare, devine insuficient. INSTITUTUL FRANCEZ DE TANATOPRAXIE sustinut de Ministerul Sanatatii creaza in anul 1966 prima scoala de specialitate din Franta.

Consiliul National de Studiu si Cercetare al Tanatopraxiei, fondat in anul 1984 pe linga INSTITUTUL FRANCEZ DE TANATOPRAXIE, are un rol determinant in ameliorarea, perfectionarea tehnicii de imbalsamare si creaza un protocol bine stabilit, de efectuare a actului tanatopraxic aducand un aport evident pentru realizarea produselor fixatoare din noua generatie. La scurt timp dupa ce a fost creat, Consiliul National de Studiu si Cercetare al Tanatopraxiei a fost prezidat de regretatul Prof. Dr. Louis ORCEL, profesor emerit in cadrul Facultatii de Medicina SAINT ANTOINE Paris, recunoscut pentru eforturile depuse in domeniu cit si pentru apropierea sectorului medical de cel al tanatopraxiei armonizand formarea profesionala a tanatopractorilor cu sistemul universitar de tip scurt, pentru cadre medii sanitare, impiedicand astfel eventualele derive cum ar fii practica ilegala a tanatopraxiei.

Legea din 8 ianuarie 1993 urmata de decretul 94-260 creaza diploma de stat in tanatopraxie obligatorie pentru practicarea tanatopraxiei in Franta si in UE.

Inapoi sus